Dag 4 – Afscheid en reisdag

We hebben geboekt bij een Best Western hotel in de buurt van mijn neef. Als we ’s ochtends gaan ontbijten, komt er een oudere vrouw op ons af om ons te helpen. Ze is denk ik een jaar of zeventig en sjouwt met zware kratten borden en bestek terwijl ze ook nog vraagt of ze ons kan helpen. Ik voel me erg ongemakkelijk en wil haar eigenlijk helpen dragen, maar in Amerika zijn de sociale voorzieningen niet zoals bij ons. Het is hier normaal dat mensen heel lang werken omdat ze anders gewoon geen geld hebben. Uitkeringen kennen ze hier niet, twee banen tegelijk om rond te komen wel. Bij het buffet staat een pannenkoekenautomaat; de kids zouden los gaan op het apparaat als het in mijn keuken stond!

IMG_20140925_074550899_HDR  IMG_20140925_074909104

Bij het naar buiten lopen, schiet een schoonmaakster van het hotel me aan..”I love the colour of your hair, it looks so pretty’. Ze gaat meteen voelen aan mijn haar en ik sta halfslachtig te glimlachen. Eerlijk beken ik haar dat het gewoon uit een pakje van een paar euro komt en echt geen eigen werk is. Pronken met andersman veren is tenslotte niet zo netjes. Maar met de schouders toch een beetje rechter loop ik richting auto. Wat zou het leuk zijn als we in Nederland ook meer op een dergelijke manier met elkaar om zouden gaan in plaats van de kritiekcultuur die bij ons heerst. Dat valt me trouwens sowieso op; of je nou groen, paars of geel met roze stippen bent, nobody cares. Mensen letten niet op die manier op elkaar en ook dat geeft een aangenaam gevoel van vrijheid.

20140925_110155  20140925_105708

We gaan snel terug naar Diederik die vrij heeft genomen om met ons te gaan lunchen. Bij hun thuis drinken we nog wat, spelen met de kinderen en kletsen nog gezellig.

IMG_20140925_101203348

Ze hebben via een app ‘urban food’ een echt lokaal zaakje uitgezocht, waar we heerlijk lunchen en die vol zit met locals. Mijn bagel met zalm smaakt erg goed en RJ kiest voor een Big Daddy Grilled Cheese. Er komt een toren van drie lagen brood met daartussen verschillende soorten kaas helemaal gesmolten. Amerikanen schijnen ook dol te zijn op gesmolten kaas over, op, tussen en in hun eten.

20140925_122022  2014-09-26 18.25.10

20140925_121849

Na de lunch lopen we terug naar de auto en terwijl RJ wat verderop met Sarah loopt, krijg ik “vaderlijke goedkeuring” van mijn neef en Libby zegt “this one is a keeper”. Aangezien we een rit van zes uur voor de boeg hebben, moeten we nu echt afscheid nemen. Weer knuffelen, omhelzen, nog een zoen. Beloftes dat het nu niet meer zoveel jaar zal duren en ik blijf zwaaien tot ik ze echt niet meer kan zien. Depart est mourir un peu voel ik tot in mijn tenen.

We besluiten een andere route te nemen dan de highway richting Washington. In plaats daarvan rijden we meer langs de kust over de lokale wegen. Genoeg te zien dus! Vanuit North Carolina via Virginia (midden door de plaats Norfolk van NCIS) en Maryland naar Delaware, naar het plaatsje Wilmington net voor Philadelphia (dit blijkt achteraf gewoon een hele grote plaats te zijn), waar RJ onderweg nog het hotel voor vanavond heeft geboekt.

20140925_151032  20140925_174005

Onderweg vallen mij de nummerborden op: iedere staat heeft zijn eigen nummerbord. Het leuke is dat op het nummerbord van iedere staat een bijzonderheid staat vermeld. Bij North Carolina is dat bijvoorbeeld First in Flight vanwege de eerste vlucht van gebroeders Wright. Op de borden van de snelweg zien we heel veel plaatsen die ook in Groot Brittannië te vinden zijn, je ziet hieraan goed dat de Britten grote invloed hebben gehad op Amerika. Het zijn uitgestrekte gebieden waar we langs rijden en ik verbaas me over de huizen. Het zijn vaak niet meer dan houten gebouwen van een verdieping die doen denken aan een stacaravan. Erg stevig ziet het er niet uit, maar….. wel met een enorme pickup truck voor de deur. Ook het aanbod aan liquor stores is gigantisch, het is duidelijk dat de dagen van de drooglegging al heel lang achter ons liggen!

20140925_170106  20140925_180819  IMG_20140925_140906300

IMG_20140925_141640174  IMG_20140925_142113419_HDR

We stoppen bij een Walmart; ook dit hoort volgens RJ bij mijn Amerikaanse opvoeding. Ik kijk mijn ogen uit naar de enorme XXL verpakkingen en de keuze aan producten. In de snelheid zie ik bijvoorbeeld al een stuk of negen verschillende soorten M&M ’s en we nemen natuurlijk wat mee voor het thuisfront. Zelfs een hele collectie geweren, gewoon in de supermarkt! Ook het aanbod aan Halloween spullen is veel groter dan ik ooit gezien heb. RJ vindt het prachtig en wijst van alles aan. Fijntjes herinner ik hem eraan dat hij zich met carnaval kan verkleden als hij al deze spullen zo leuk vindt en hij begint meteen wat moeilijk te kijken. Dit vraagt duidelijk om nog wat kneedwerk en ik beschouw het maar als Work in Progress.

IMG_20140925_162434119  IMG_20140925_160420639_HDR  IMG_20140925_160405964

IMG_20140925_161404449_HDR  IMG_20140925_162442509_HDR  IMG_20140925_161827777

Ondanks dat RJ al ontelbaar keer in de US is geweest, heeft hij nog nooit in de Red Lobster gegeten en hij wil dat heel graag proberen. Ik ben een enorme visliefhebber dus dit wordt genieten! We kiezen beide een gerecht met, de naam zegt het al, lobster en we likken bijna ons bord af.

20140925_194819  20140925_194830

Als RJ zegt….schatje, onze laatste avond hier, neem lekker een cocktail, hoeft hij niet lang aan te dringen. Volgzaam als ik ben, willig ik graag deze wens van hem in ;-). Ik kan kiezen uit een lijst van lekkers en vergeet in mijn enthousiasme dat je in Amerika nooit of te nimmer iets moet bestellen met het woord ‘big’ of ‘extra large’ er in.. Wat er op tafel wordt getoverd, is ronduit een vissenkom vol cocktail en ik kijk kennelijk zo verbaasd dat RJ ontzettend in de lach schiet. Maar een gegeven paard moet je niet in de bek kijken, is mijn motto, dus voortvarend doe ik mijn plicht. Met het erbij geleverde rietje….. Kortom, RJ reed de rest van de rit naar het hotel..

2014-09-26 18.17.23

21 thoughts on “Dag 4 – Afscheid en reisdag

 1. oei waar is dat van die cocktail hahahaha……leuk hè Walmart, ik vind het geweldig al die Amerikaanse dingen. En RJ en carnaval…….hij verschrok zich verleden jaar kapot van onze foto dus daar heb je nog wat werk aan hoor hahahaha

  Like

 2. Nou dat was toch een geweldige eerste kennismaking met de States. Je hebt het verslag alle dagen heel leuk geschreven. Misschien kun je dit weer op je nemen bij de volgende reis naar de USA 😉
  Red Lobster is ook zo iets waar wij als ervaren USA gangers, ook nog nooit zijn geweest, ziet er goed uit, zal het onthouden voor volgend jaar 😉 Die cocktail zal wel heerlijk gesmaakt hebben.
  Ben nu al benieuwd wat jullie volgende reis gaat worden!
  Geluk!
  Yvonne

  Like

 3. Oooh super allemaal !! Als je dit allemaal leest lijkt het of je erbij bent !!
  Geweldig dat het zo’n succes was , ben benieuwd naar de volgende trip ….

  Like

 4. Leuk te lezen dat jullie zo genieten, ik kan me goed voorstellen dat je je ogen uit kijkt en dat het voor RJ heel leuk is om alles te laten zien 🙂
  Wel vervelend dat je weer afscheid hebt moeten nemen van je neef met gezin, maar hé…je valt nu volgens mij al officieel onder de USA verslaafden dus het afscheid is vast niet voor lang 🙂
  Die cocktail..I Love It!! 🙂

  Like

 5. Wat een ontzettend leuk verslag, alsof we er bij zijn 🙂 Inderdaad handig zo’n pancake maker en ook de wafel makers zijn erg leuk. Red Lobster vinden wij ook goed maar als visliefhebber wil ik jullie ook graag als tip Bonefish Grill aanraden, leuk voor een volgende keer in Florida!

  Like

 6. Wat een mooi tripje was dit, veel gezien en gedaan. Het grotere werk zal niet lang op zich laten wachten, vermoed ik.
  Heerlijk he de Red Lobster, ook de Bonefish grill is een aanrader. Tja RJ ze hebben daar ook steaks hoor ;-).

  Like

 7. Hahaha, ik moet toegeven dat wij er elke keer weer intrappen als we net weer in de VS zijn. Te grote porties bestellen en dan denken……oh ja! En ga je nu ook helemaal in de Amerika verslaving mee? Je vind het super of helemaal niets heb ik altijd begrepen.

  Like

 8. Leuk zo’n eerste kennismaking met de USA, en ja, Walmart is geweldig natuurlijk, wist de eerste keer ook niet wat ik zag.
  En lastig, zo’n afscheid, maar heb het gevoel dat het deze keer niet voor lang is 😉

  Like

 9. Hahahaha, zo te zien geniet je al van alles wat de US te bieden heeft!! Heel goed. En wacht maar totdat je in Target geweest bent 🙂 🙂

  Ik herken ook je gevoel over de ouderen die op hoge leeftijd zwaar werk doen. Ik krijg er eigenlijk plaatsvervangende schaamte van en kan het gewoon niet goed zien. Zo loopt er in Disney World (Epcot) een hele oude mevrouw verkleed in een matrozenpakje rond (in – hoe paradoxaal – een attractie die The American Adventure heet). Welkom in the States. En doet je beseffen hoe we boffen dat we in Nederland wonen.

  Maar ik zie dat je geniet én dat jullie samen genieten. Hopelijk smaakt naast de cocktail óók het Amerika-reizen naar meer!! Ennuh, nu je zo flink bent geweest om in het vliegtuig te stappen, neem ik an dat Robert Jan zo flink is om met Carnaval verkleed te gaan 🙂

  Groeten Ryan en Hanneke

  Like

 10. Amerikanen hebben ook gewoon sociale voorzieningen hoor? Veel is het echter niet. 6a $700 ongeveer. Zeg maar de AOW. (social security)
  Dat is in Ned ook geen vetpot als je daar van moet leven. Echter veel amerikanen leven van dag tot dag en hebben geen pensioen voorziening opgebouwd. Dat breekt je dan op als je de pensioensgerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wil je dan toch nog een beetje leven dan zal je er bij moeten werken. Hier in Amerika wordt je dat tenminste nog gegund. Zo kan je het ook zien. De oudjes in nederland die alleen AOW hebben zitten thuis achter de geraniums weg te kwijnen omdat ze nergens nog een baantje zouden kunnen krijgen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s